8 Eylül 2009 Salı

Ispanakli Peynirli Arnavut Böreği

Hepinize iyi haftalar diliyorum.2 hafta once ofisteki arkadaslarim icin Ispanakli Arnavut Boregi yapmis fakat vakit bulup da bir turlu yayinlayamamistim bu guzel tarifi..Ben peynir yerine ispanaklisini yaptim..Burda taze ispanak bulamadigim icin ben fresh ispanak kullandim.1 buyuk sogani kup kup dograyip ocakda pembelesinceye kadar pisirdim.Ispanagi ilave ettim ve bir kac dakika soteleyip ocagin altini kapattim.Ic harc sogudukdan sonra icine 1 kase beyaz peynir ilave ettim.(Ic harc sicakker peynir ilave edildiginde harcin sicakligiyla peynir eriyor.)
Tarifin orijinalini aynen yayinliyorum..

Kimdenmi esinlendim ? Portakal Agaci


















Hamur malzemeleri:
1kg un
tuz
su (arzuya göre süt+su karışımı)

Peynirli iç harcı:
350gr peynir, ezilmiş
1 yumurta
yarım su bardağı yoğurt
arzuya göre doğranmış maydanoz

Kıymalı iç harcı:
250-300gr kıyma
3 orta boy kuru soğan
yarım demet maydanoz
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz

Ayrıca:
1 su bardağı sıvıyağ
nişasta

Hazırlanması:

1kg unun dibinden 2 parmak ayırın. Ayırdığınız una göz kararı nişasta ekleyip bir kenara alın. Kalan un, tuz ve su ile çok yumuşak olmayan bir hamur yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru yarım saat dinlendirin.
Hamuru rulo yapıp ikiye bölün. Böldüğünüz yarımları on beşer bezeye ayırın. İlk 15'li bezeyi merdane ve un+nişasta karışımı yardımıyla pasta tabağı büyüklüğünde açın. Aralarını tek tek yağlayıp üst üste koyun. (en üste yağ sürülmeyecek) Bu grubu daha büyük bir tabağa alıp buzdolabına kaldırın. Diğer 15 bezeye de aynı işlemleri uygulayın. İlk kaldırdığınız grubu buzdolabından çıkartın. Merdane ile tek yufka haline gelecek ve tepsinizden daha büyük olacak şekilde açın.
Tepsinizi yağlayın. Yufkayı dışa sarkacak şekilde tepsinin içinde hafif büzerek serin. (büzmezseniz ince kalabilir) İç malzemeyi karıştırıp yufkanın üzerine yayın.
Buzdolabındaki diğer yufka grubunu da yine tepsiden büyük olacak şekilde açın. Karşılıklı kenarlarını katlayıp bohça yaparak tepsiye alın. Tepsinizin içinde bohçayı açıp yine büzerek tepsiye serin. Alttaki yufkanın kenarlarını üste kapatın. Böreği kesin. Bardakta kalan yarıdan biraz az sıvıyağı üzerine gezdirip elinizle yayın. 190C fırında pişirin.
not: 1. Bezeleri bir gün önceden pasta tabağı gibi açıp buzdolabına kaldırabilirsiniz. Böylece ertesi gün açıp pişirmeniz kolaylaşacaktır.

2. Kıymalı iç ile yapacaksanız: Kıymayı yağ ile tavaya koyup suyunu çekene kadar kavurun. Yemeklik doğradığınız kuru soğanı ekleyip soğanlar ölene kadar ağzı açık şekilde kavurmaya devam edin. Soğanlar ölünce kalan malzemeleri ekleyip soğumaya bırakın.

Afiyet Olsun..

5 yorum:

Unknown dedi ki...

Devrimcim merhaba böreğin enfes görünüyor ellerine sağlık.Bende beklerim sevgiler...

DEVRIM dedi ki...

Deryacim cok tesekkur ederim.
Gorusmek dilegiyle..

lezzet sefasi dedi ki...

Merhabalar borek nefis olmus.Ilk gelecek olan misafirlerim icin yapicam.Ellerinize saglik
Sevgiler
lezzetsefai

Yaren dedi ki...

Börekler ne kadar lezzetli görünüyor,ellerinize saglik.Ispanaklida cok lezzetli olur.Ben ispanagi yemekte hamur islerinde olsun kullanmayi seviyorum.Güzel bir hafta diliyorum,sevgiyle kalin

DEVRIM dedi ki...

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim,börek gercekden nefıstı.Denemenizi tavsiye ederim,yapımı göründüğü kadarda zor deil, tattığınız zaman emeğinizin karşılığını alacaksınız:))