10 Ağustos 2009 Pazartesi

Lahana Tursusu



























Malzemeler

4-5 kiloluk buyuk boy korpe lahana
4-5 adet havuc
1 sb nohut (tursuyu mayalamasi icin)
8 yemek kasigi kaya tuzu
5 yemek kasigi pul biber
2 bas sarimsak (soyulmus temizlenmis)
uzum sirkesi
maydanoz
su
5-6 lt'lik buyuk cam kavanoz

Hazirlanisi

Havuclari soyup temizliyelim ve verevine keselim,lahananin dis yapraklarini atip temizliyelim.
lahanayi once 2 ye sonra 4 bolelim.Ayni islemle birer kez daha uygulayip lahanalari tekrar 4'ebolelim.Uzunlamasina kestigimiz lahanalari cok kucuk yada cok buyuk olmayacak parcalar halinde yatayda keselim.
Kavanozun dibine bir sira lahana yarim avuc nohut,1 yemek kasigi pul biber,sarimsak ve 1 yemek kasigi tuz serpelim.Aralara havuclari yerlestirelim.Ayni islemi kavanozu doldurana kadar yapalim(Lahanalari cok sıkı olacak sekilde kavanoza yerlestirmemiz gerekiyor,aksi takdirde istedigimiz lezzeti yakalayamayabiliriz.)En uste bir miktar tuz,sarimsak yerlestirip sonra kavanozun yarisina gelecek kadar sirke ile diger yarisinida tuzlu su ile dolduralim.
Kavanozun agzini sıkıca kapayip evin gunes almayan bir kosesine koyalim.Ara sira suyunu kontrol edip suyunu cekmisse tuzlu su ilavesi yapalim.
(Tursunun en ustune bir miktar maydonozu durup koyabilirsiniz,ben evde maydanoz olmadigi icin koymadim)

Afiyet Olsun..

Domatesli Mantarli Tavuk




















Malzemeler

1/2 cay vardagi sivi yag
1/2 kg julien dogranmis tavuk eti
1 buyuk boy havuc (rendelenmis)
200-300 gr mantar(temizlenip haslanmis)
1 ad kirmizi dolmalik biber
3 orta boy domates (rendelenmis yada kup kup dogranmis)
3 ad yesil biber
tuz,karabiber,kekik

Hazirlanisi

Tavuklari tencereye alip cok az yagla suyuni salip cekene kadar pisiriyoruz.
Suyunu cektikden sonra yagin kalanini,biberleri,mantari ve havuclari ilave edip orta ateste karistirarak 5 dakika soteliyoruz.Sonra domatesleri,biberleri,tuzu ve baharatlari ilave edip 10 dakika daha orta eteste pisiriyoruz.

Afiyet Olsun..

Domates Konservesi Guzelleri

Gecen hafta sonu Bukres'e giderken yol kenarinda sebze meyve satan koyluleri gormustum.Koy domateslerini gorunce icim gitti.Esime alalim dedim ama acelemiz oldugu icin duramadik.Haftabasi Sirketimizin soforune soyledim oda bana 10 kilo kadar domates almis:)Nasil guzel kokuyorlar,nasil lezzetliler anlatamam.
Bir kismini kisa hazirlik icin konserve yaptim.Hala evde domates var.E 2 kisi olunca ve sadece haftasonlari evde yemek yenilince tuketemedik.
Konserve yapmayi bilmeyen sanirim yoktur.Kucuklugumde,koyde yasadigimiz donemde annem konserve yaparken hep yardim ederdim.Artik buyudum ve kendi konservemi kendim yapiyorum:))Yemek yapmak konusunda oldukca hevesliyim,sunuda itiraf etmeden gecemeyecegim bloglari takip etmeye ve kendi blogumu olusturmaya basladikdan sonra 3-4 kilo aldim.Istahim acildi:)))
Gelelim tarife..


























Malzemeler

3 kilo domates
1/2 su bardagi sivi yag
tuz

Hazirlanisi

Domatesleri rondodan gecirdim.
Tencereye alip yagini ve tuzunu ilave edip yarim saat kirk dakika kaynattim.
Temizleyip kuruladigim kavanozlara sicakken doldurdum.
Kavanozlarin agzini sikica kapatip ters cevirdim.
2-3 gun kavanozlari yerinden oynatmadim ama siz sogudukdan sonra kontrol amacli bakabilirsiniz.
Kavanozlarin kapaklari icine cokmusse konserve olmus demekdir..

Afiyet Olsun..

Canlarim:)








Hamur Kizartmasi

Haftasonu esimin istegi uzerine hazirladim bu pufudik hamurlari..





















Malzemeler
2 kisilik

2 sb un
3 yemek kasigi yogurt
1 yumurta
1 tatli kasigi tuz
1 paket kabartma tozu
kizartmak icin 1 sb sivi yag

Hazirlanisi

Tum malzemeyi karistirip ele yapismayan bir hamur elde edelim.
Hamurun ustunu temiz bir bezle ortup yarim saat dinlendirelim.
Hamuru oklava ile acip diledigimiz gibi kesip kizgin yagda alti ustu kizarana kadar pisirelim.

Afiyet Olsun..

Baklava Yufkasindan Ispanakli Peynirli Borek

Gectigimiz hafta ofisteki arkadaslarim icin hazirladigim pratik bir lezzet.
Herkesten tam puan aldi.




















Malzemeler

800 gr baklava yufkasi
1/2 cay bardagi sivi yag
1 buyuk sogan (kup kup dogranmis)
1 kilo ispanak (temizlenip dogranmis)
1 kase beyaz peynir
tuz,karabiber,pul biber
200 gram tereyagi
1 yumurta sarisi
susam,corek otu

Hazirlanisi

Yagi tencereye koyup sogani ilave ediyoruz.
Soganlar yumusayinca ispanagi ilave ediyoruz.
ispanaklar suyunu salip cekmek uzereyken tuzu ve baharatlari ilave ediyoruz.
Ispanak suyun hepsini cekmemeli yufkalari islatmak icinde kullanacagiz.
Ocagin altini kapatip sogumaya birakiyoruz.Soguyan ispanagin icine ufaladigimiz peyniri ilave edip karistiriyoruz.
Tereyagini eritip sogumaya birakiyoruz.
Tum malzemeler soguduktan sonra ilk yufkamizi tezgaha serip erittigimiz tereyagi ile her tarafini firca yapdimi ile yagliyoruz,Ispanagin kendi suyundan koyuyoruz.Birinci yufkanin ustune ikinci yaprak yufkayi seriyoruz ve ayni islemi 5 sira yufkaya uyguluyoruz.Besinci sira yufkanin uzerine ispanakli harctan koyup kenarlarini kapatmadan sigara boregi sarar gibi sarip yagli kagit serdigimiz tepsimize diziyoruz.
Yufka ve harc bitene kadar ayni islemi uyguluyoruz.Son olarak yufkalara yumurta sarisi surup susam ve corek otu serpip onceden 200 dereceye ayarladigimiz firinda ustleri kizarana kadar pisiriyoruz.

Afiyet Olsun..

Puf Kek

Herkese guzel bir hafta diliyorum.Uzun zamandir severek takip ettigim bloglardan biri olan Damak Tadi Blogunun Eti Puf Keklerini bu hafta sonu deneme firsatim oldu.Ne zaman Damak tadi bloguna baksam migdemde gurultular olusuyor ve kendimi mutfakda tatli,kek,pasta yaparken hayal ediyorum,cunki inanilmaz guzel kekler pastalar hazirliyor Gul hanim:)
Tarifi uzerinde ufak degisiklikler yaparak aktariyorum size ama orijinaline de buradan ulasabilirsiniz..






















Malzemeler

4 adet yumurta
50 gr tereyağ
1 su bardağı toz şeker
1 cay bardagi sut
1 su bardağı+1 yemek kasigi tepeleme un
1 yemek kaşığı nişasta
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
minicik tuz
3 yemek kaşığı kakao
4 yemek kaşığı fındık kırığı
1/2 çay bardağı sıcak su ve 1/2 su bardagi sut karisimi

Hazırlanışı

Yumurta akları sarılarındn ayrılıp minicik tuzla çırpılır.
Yağ,şeker çırpılır,ardından yumurta sarıları teker teker eklenip çırpılır.
Fındık kırığı eklenip çırpılır.(Ben bu asamada 1 cay bardagi sut ilave ettim)
Un,nişasta,kabartma tozu,kakao elekten birlikte geçirilir.
Yumurta akları eklenip tekrar çırpılır.
Yarim bardak sicak su ve yarim bardak sutu karistirip ilave ettim.
Son olarak unlu karışım 3 aşamada eklenip çırpılır.
Karışım fırın tepsisine dökülüp 175 c de yaklaşık 20-25 dk pişirilir.

Kreması

1 paket muzlu cremole trife göre hazırlanır.(Ben vanilyali cremole kullandim)
İçersine 1 paket lbne eklenip çırpılır.(Yarim paket labne kullandim)
Kek tabanı nescafe fincanları ile kesilir.(Nescafe fincanim olmadigi icin mufin kalibiyla kekleri kestim,biraz irice pufkeklerim oldu:)
Üzerlerine krema yerleştirilir.
Artan kekler elde ufalanıp her bir kremanın üzerine kaplanır.
1 gece bekletildikten sonra servis yapılır.

Afiyetler olsun..