30 Temmuz 2009 Perşembe

Muhtesem Lazanya :)

Bayilarak yedigim yemeklerden biridir Lazanya,
Lazanyayi haslamadan yaptigim icin bana gore oldukca pratik bir yemek..




















Malzemeler
4 kisilik

9 ad.lazanya
300 gr kiyma
1 buyuk sogan
2 orta boy havuc
1 ck biber salcasi
1 ck domates salcasi
3 yk sivi yag
tuz,karabiber,pul biber
1 sb sicak su

Besamel sos icin

3 yemek kasigi un
4 sb. sut
1 yk margarin

uzeri icin 1 sb. kasar peyniri rendesi

Hazirlanisi

Besamel sos icin margarin ocakta eritilir,un eklenir ve unun kokusu cikana kadar kavrulur ve yavas yavas sut eklenir.Kivam alincaya kadar karistirilir,pihtilasma varsa blendirdan gecirip kenarda bekletelim.Lazanyalari haslamadan kullanacagimiz icin besamel sosun kivami krep kivaminda olmali.
Ic harcimiz icin siviyagda kup kup dogradigimiz soganlari pembelestirelim,kiymayi ilave edip pisirelim.Rendeledigimiz havuclari ilave edip pisirelim. en son olarak salcayi,baharatlari ve sicak suyu ekleyip biraz kaynattikdan sonra ocagin altini kapatalim.
Yagladigimiz tepsiye 1 sira lazanya dizelim.(benim yaptigim 3 sira ve 3 katli oldu)
Uzerine kiymali sosdan bir miktar dokup iyice yayalim ve kiymali sosun zerine bolca besamel sos dokelim.3 kata ayni islemi uyguladikdan sonra besamel sosun kalanini en uste dokup uzerine rendeledigimiz kasar peyniri serpip onceden 200 derece de isittigimiz firinda uzeri kizarana kadar pisirelim

Afiyet Olsun..

21 Temmuz 2009 Salı

MANTI

Bu tarifi Annemin Mutfak kokusu Blogundan aldim.Oldukca lezzetli oldu.Arkadaslarimi davet edecegim bir haftasonu hazirlamistim.Fazla yaptigim icin kalalinini da difrize koymustum.O gun yogunlukdan resmini cekemeye vaktim olmamisti.Bugun isten gelince hemencecik pisirip once resimleyip sonrada afiyetle yedik:)
Tarifi aynen yayinliyorum,orijinal tarife ulasmak icin burayi tiklayiniz..






















Malzemeler:

Hamuru icin:
3 su bardagi un
1 adet yumurta
1 kahve fincani su
1 cay kasigi tuz

Ici icin:
250-300 gr kiyma
1 adet ince kiyilmis sogan
4-5 dal maydanoz, ince ince kesilmis
tuz, karabiber

Uzeri icin:
1/2 kg yogurt
2 dis sarimsak, ezilmis
5 yemek kasigi siviyag (ya da tereyagi)
1 yemek kasigi biber salcasi
1 cay kasigi pul biber

Haslamak icin: 8 bardak su, 2 cay kasigi tuz

Yapilisi
1) Tencereye un elenir, ortasi acilir, kalan malzemeler eklenir. Sikica bir hamur elde edilir. Yumusak olursa kolay acamazsiniz. ustu kapali olarak 20-30 dakika dinlenmeye birakilir.

2) Kiymaya ince dogranmis sogan, maydanoz, tuz ve karabiber eklenir, yogurulur.

3) Hamur 3 parcaya ayrilir, unlanarak bicak sirti kalinliginda acilir. 1.5 cm kalinliginda seritler kesilir, sonra onlardan da 1.5 cm genisliginde kare parcalar elde edilir. (daha kucuk isterseniz o da yapilabilir, malum bir kasiga 40 tane sigmazsa evde kalirsiniz :) )

4) Her birine yeterince ic malzemeden koyulup istenen sekillerde kapatilir.

5) 8 bardak su tencerede kaynatilir, 2 cay kasigi tuz atilir. Mantilar suya birakilir ve 10 dakika haslanir. Uzerinde kopuk kalmamis olmasi gerekiyor kaynayan mantilarin, yoksa henuz pismemis demek oluyor. En iyi gosterge budur. Hamurun kalinligina bagli olarak 10 dakikadan daha uzun da surebilir pismesi.

6) Tavaya yag konulur, eritilir. salca ve cok az su ilavesi yapilarak homojen bir karisim edilir.

7) Servis tabagina once mantilar, ustune sarimsakli yogurt ve en uste de salcali yagdan dokulur. Istege bagli olarak nane, sumak, pul biber ile suslenebilir. (benim favorim nane)

Afiyet olsun..

KATMER POĞAÇA

Saziye Hanim'in meshur katmer pogocasini sonunda bende denedim..Tek kelimeyle nefis oldu..





















Malzemeler

1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta (akı içine, sarısı üstüne)
20 gr yaşmaya (veya 1 yemek kaşığı kurumaya)
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı tozşeker
Aldığı kadar un (yaklaşık 3,5 su bardağı kullandım)

Arasına; 75 gr tereyağ (oda sıcaklığında yumuşatılmış)
100 gr beyaz peynir,
(Ben beyaz peynir,kasar, mozerella,maydanoz,pul biber ve karabiber kullandim)

Yapılışı

Mayayı çok az ılık suyla erittim. Ilık süt, sıvıyağ, tuz, şeker, yumurta akı ve un ile ele yapışmayacak yumuşaklıkta hamur yaptım. Mayalanmasını beklemeden 8 parçaya ayırdım. Her parçayı tabak büyüklüğünde açıp, üzerine yumuşak tereyağından ince bir tabaka halinde sürdüm. Hamurları üstüste dizerek, her parçada bu işlemi tekrarladım. En üsttekine yağ sürmedim. Üstüste dizilmiş hamurları fazla ezmeden yavaş yavaş 60-70 cm çapına gelinceye kadar büyüttüm. Sigara böreği sarar gibi kesip, arasına peynir koyarak sardım. 30-40 dakika mayalandırıp, üzerine yumurta sarısı sürdüm ve 180 derecede üzerleri kızarana kadar pişirdim.


Cikolata Soslu Muzlu Rulo




















Malzemeler

1 lt süt
50 gr. tereyağ
1 su bardağı un
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 paket kakaolu pötibör bisküvi
muz, ceviz
çikolatalı sos

Hazırlanışı

Tereyağı eritilir ve un eklenir. Unun kokusu çıkana kadar (1-2 dk) kavrulur. Sürekli karıştırılarak süt ve şeker eklenir. Muhallebi kıvamına gelince ocaktan alınır, vanilya eklenir. Mikserle 10-15 dk çırpılır.
Bisküviler un haline getirilir ve fırın tepsisine yayılır. Muhallebi bisküvileri kaplayacak şekilde üzerine yayılır. (bisküvilerin üzerine muhallebiyi öncelikle kaşık kaşık dökerseniz daha kolay olacaktır)
Buzdolabında iyice soğuduktan sonra dikdörtgen şeritler halinde kesilir, arasına kıyılmış ceviz veya hindistancevizi serpip, dilimlenmiş muz yerleştirerek rulo şeklinde sarılır.
Ruloları üzerine çikolata sosla veya sade olarak servis edilir.
Not: Kakaolu bisküvi yerine un haline getirilmiş sade bisküvi ve fındık karışımını tepsinin altına yayabilirsiniz.

Patatesli Peynirli Burma Borek





















Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba..
Cok guzel bir borek tarifi ile geri dondum.
Bu boregi sevgili Tijen hanim'in sitesinde resmini gorur gormez denemeliyim dedim..
Harika bir borek oldu,is yerindeki arkadaslarimda severek yediler..
Hem arsivimde bulunmasini istedigim icin hemde notlarin inceliklerinide aktarmak istedigim icin tarifi aynen yayinliyorum.
Yalnizca ben evde ispanak olmadigi icin patatesli ve peynirli hazirladim boregimi.
Citir citir ve cok lezzetli bir borek..

Malzemeler

4 su bardağı un,
1 çay bardağı sıvıyağ,
1 tatlı kaşığı tuz,
2.5 çay bardağı su,
1 çorba kaşığı sirke,

üzerine sürmek için

100 gr eritilmiş margarin,
1 çay bardağı sıvıyağ

İçi için

½ kg ıspanak,
300 gr beyaz peynir,
1 adet orta boy soğan

Üzerine

1 adet yumurta sarısı,
çörek otu ve susam.

Yapılışı

Unu derin bir kabın içine alın. Üzerine tuzu ekleyip karıştırın. Ortasını havuz şeklinde açtıktan sonra sirkeyi,sıvıyağı ve 2 çay bardağı suyu ekleyin. Kenarlarından yavaş yavaş un alarak iyice yoğurun. Suyu az geldiğinde yarım çay bardağı su daha ekleyin. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur olana kadar yoğurun. Üzerine un serpip yaklaşık 30-45 dk kadar dinlendirin. Diğer yanda ıspanakları süzgece alıp üzerine 1 çay kaşığı tuz serpin. Elinizle ovuştura ovuştura ıspanakları ezip suyunu iyice sıkın. ardından küçük doğrayın. Derin bir kabın içine ıspanakları, peynirleri ve çok küçük doğradığınız soğanları (çiğden) ekleyip iyice karıştırın. Ayrı bir yerde eritilmiş margarini ve sıvıyağını karıştırın. Ilık olmasına dikkat edin. Eğer eritilmiş margarinden dolayı sıcak olursa hamuru eritir. Dinlenen hamurunuzu 10 bezeye bölün. İlk bezeyi merdane ile üzerine az un serperek pasta tabağından biraz büyük açın. Üzerine fırça yardımıyla yağ sürün. Hamurun yağı emmesi için 4-5 dk kadar dinlendirin. Bu sırada diğer bezeyi açıp aynı işlemi ona da uygulayın. Dinlendirdiğiniz yufkayı elinizle yavaşça çekerek genişletin. Dinlendirdiğiniz için bu işlem çok kolay olacaktır. Ufak tefek yırtılmalar önemli değil. Moraliniz bozulmasın.Yufka yeteri kadar inceldikten sonra her tarafına ıspanaklı-peynirli harçtan biraz serpin. Rulo şeklinde sarın. Ruloyu elinizle hafifçe çekerek uzatın. Burma şeklinde kıvırdıktan sonra yağlanmış büyükçe bir tepsiye yerleştirin. Kalan bezelere de aynı işlemi uygulayın. Üzerine yumurta sarısı sürüp isteğe bağlı olarak susam veya çörek otu serpin. Önceden ısıttığınız 170 derecelik fırında yaklaşık 30 dk pişirin.

NOTLAR: Malzeme listesindeki sirkeyi mutlaka kulanın. Sirke hamurunuzun çıtır olmasını sağlar. Hamurunuzu mutlaka dinlendirin. Dinlendirilmiş bezeler daha iyi açılır. Hamurunuzu 10 bezeye böldükten sonra düzgün bir şekilde yuvarlayın. Aksi taktirde bezeniz düzgün bir şekilde açılmaz ve yağ sürülüp dinlendirildikten sonra yufkanızı açarken çok yırtılır. Az yırtılması önemli değil çünkü rulo haline geleceği için yırtılan yerler rulo şeklinde sarılırken kapanır. Ancak fazla yırtılırsa işiniz zorlaşır ve böreğinizin yapısı bozulur. Yufakanızın yeteri kadar açılıp açılmadığını kontrol etmek için masanıza koyun. Yufkadan baktığınızda masanızın rengi gözüküyorsa yeterlidir. İçine koyduğunuz malzemeyi taşıyacak incelikte olsun. Eğer bezeleriniz tepsiye fazla gelirse kalan bezeleri gül böreği şeklinde sarıp pişirebilirsiniz.